logo beeldmerk

Invordering

De fiscus vraagt mijn faillissement aan, kan ik dat voorkomen?

Schuldeisers

Wanneer u uw rekeningen niet meer kan betalen, kunnen uw schuldeisers uw faillissement aanvragen. Zo ook de Belastingdienst. Heeft de fiscus aangegeven uw faillissement aan te willen vragen of heeft hij dit zelfs al gedaan? Dan is dat niet gelijk een klare zaak. Het is mogelijk uw faillissement te voorkomen.

Voorwaarden aanvragen faillissement

De Belastingdienst kan uw faillissement aanvragen onder dezelfde voorwaarden als iedere andere schuldeiser: u bent opgehouden te betalen en heeft meerdere schuldeisers. Daarbij is de Belastingdienst verplicht een zorgvuldige belangenafweging te maken. Het moet gaan om een belastingaanslag die (onherroepelijk) vaststaat en die structureel niet wordt betaald. Tijdelijke betalingsonmacht is hier niet voldoende.

Wat kan ik hiertegen doen?

Faillissement is alleen mogelijk indien er meerdere schuldeisers zijn. Wanneer u uw overige schuldeisers betaalt, blijft alleen de betaling aan de fiscus nog over. Dit is niet voldoende om u failliet te laten verklaren.

Betalingsmogelijkheden fiscus

Daarnaast zijn er nog voldoende andere betalingsmogelijkheden die u met de fiscus kan afspreken. Faillissement gaat immers met veel kosten gepaard. Ook voor de fiscus is faillissement aanvragen niet altijd de beste optie. De fiscus weet immers niet of en hoeveel een faillissement gaat opleveren. En weet wel dat de impact op de persoon of het bedrijf in kwestie, groot is. Betere opties kunnen zijn een saneringsvoorstel, een doorstart of andere vorm van afwikkeling. Het gesprek aangaan is daarbij de eerste stap.

Uiteraard is verzet mogelijk bij de rechtbank wanneer het faillissement is uitgesproken. Dit dient wel binnen 14 dagen ingediend te zijn. Schakel in dat geval daarom op tijd een advocaat in.

Bijstand door een belastingadvocaat

Dreigt de fiscus uw faillissement aan te vragen of heeft hij dit al gedaan? Aarzel dan niet om een advocaat fiscaal recht in te schakelen. Wij staan u bij in het contact met de Belastingdienst en een procedure bij de rechter. Neem vandaag nog contact met ons op.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk