Nieuws

Belastingadviseur veroordeeld na onvoldoende onderzoek

Afbeelding voor Belastingadviseur veroordeeld na onvoldoende onderzoek
Delen

In een uitspraak van 22 januari 2025 heeft de rechtbank Rotterdam een belastingadviseur veroordeeld voor het opzettelijk indienen van onjuiste belastingaangiften voor zijn cliënten en de adviseur heeft daarbij ook een beroepsverbod voor de duur van vijf jaar opgelegd gekregen. Een forse straf.

Onjuiste belastingaangiften 

De belastingadviseur heeft voor de jaren 2015 tot en met 2017 de aangiften inkomstenbelasting voor zijn cliënten ingediend. In deze aangiften werd aangegeven dat zijn cliënten met ingang van 1 januari 2015 (vanuit fiscaal oogpunt) niet meer in Nederland wonen. Dit gegeven werd gebaseerd op een brief opgesteld door een andere adviseur. Na onderzoek van de Belastingdienst is echter gebleken dat dit onjuist was, als gevolg waarvan de ingediende aangiften ook onjuist waren. 

Voor de belastingadviseur moet het volgens de rechtbank duidelijk zijn geweest dat de brief van de andere adviseur op zichzelf niet voldoende zou zijn om de aangiften te onderbouwen. Vanuit zijn hoedanigheid en verantwoordelijkheid rust er op de belastingadviseur een zorgplicht die ertoe strekt dat hij de nodige maatregelen treft ter ondersteuning van de juistheid van zijn dienstverlening. Desondanks heeft de adviseur geen onderzoek gedaan en nadere informatie ingewonnen. Bovendien moest hij, gelet op andere werkzaamheden voor dezelfde cliënten, weten dat een aantal feiten in de brief onjuist was. Door onder deze omstandigheden alsnog de aangiften in te dienen, heeft de belastingadviseur bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij onjuiste aangiften zou doen. 

Tuchtrecht

De adviseur is ook een beroepsverbod voor de duur van vijf jaar opgelegd. Als strafrechtelijke sanctie. Echter, een zaak als deze kan ook tuchtrechtelijke consequenties hebben. Een belastingadviseur is immers gehouden zijn werkzaamheden op een zorgvuldige en behoorlijke wijze uit te voeren. Een tuchtrechtelijke procedure sluit een strafrechtelijke procedure niet en andersom ook niet. Beiden dienen immers een ander doel. Het doel van het tuchtrecht is de kwaliteit en het niveau van de beroepsgroep te bewaken, het strafrecht heeft een punitief doel. 

Praktijk

Deze uitspraak is een reminder voor belastingadviseurs om te allen tijde bewust te zijn van de zorgplicht die op hen rust en verkregen informatie te controleren. Mocht u als belastingadviseur te maken krijgen met een zaak als deze en zoekt u daarin bijstand, neemt u dan vooral vrijblijvend contact met ons op.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsarchief