Nieuws

Belastingdienst houdt nog altijd informatie achter

Afbeelding voor Belastingdienst houdt nog altijd informatie achter
Delen

Het is voor belastingplichtigen nog altijd niet makkelijk om van de Belastingdienst alle stukken uit het eigen dossier te krijgen. Of stukken te krijgen die niet geheel of gedeeltelijk zijn zwartgelakt. RTL Nieuws heeft daar in een onlangs gepubliceerd artikel aandacht aan besteed, met een bijdrage van collega Mark Hendriks.

Hard knokken en 1-0 achter

Zoals een andere advocaat schrijft is het vaak “hard duwen en trekken” om het hele dossier op tafel te krijgen. “Soms moet je veel moeite doen om stukken in de procedure te krijgen die ontlastend zijn.”

“Dan sta je met één-nul achter”, valt advocaat Mark Hendriks bij. Ook Hendriks moet vaak knokken om informatie los te krijgen bij de Belastingdienst. “Om een voorbeeld te geven: in een zaak ben ik al vier jaar bezig een dossier te krijgen, dat gaat over FIOD-stukken. We weten dat ze er zijn, maar krijgen ze niet.”

Reactie staatssecretaris

Staatssecretaris van Financiën Van Rij antwoordt: “Dat er in een aantal situaties discussie is over de op de zaak betrekking hebbende stukken dat klopt. Maar het is niet zo dat alles fout gaat. Ik wil echt het beeld tegenspreken dat dit schering en inslag zou zijn, want dat is gewoon niet zo. Iedere uitspraak is er één te veel, maar we moeten het niet opblazen.”

In feite erkent de staatssecretaris dat het niet verstrekken van informatie aan belastingplichtigen nog steeds aan de orde van de dag is. Gelukkig deelt hij het standpunt dat dit niet zo behoort te zijn.

Mogelijkheden in de praktijk

De praktijk is dus nog wel weerbarstig. Nog niet iedere inspecteur werkt mee. Gelukkig biedt de wet enige hulp in de bezwaarfase of in beroep bij de rechter. Een voorlopige voorziening kan soms ook de helpende hand bieden, zeker wanneer de nood hoog is. Buiten een procedure kan een AVG-verzoek hulp bieden bij de vraag of en hoe de Belastingdienst uw persoonsgegevens heeft verwerkt. Inzage in stukken en dossiers is in zo´n procedure echter lastig, leert de praktijk.

Mocht u zelf problemen ervaren en hulp kunnen gebruiken of vragen hebben, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk