Nieuws

Bezit van contante omzet in lopend boekjaar leidt niet tot witwassen

Afbeelding voor Bezit van contante omzet in lopend boekjaar leidt niet tot witwassen
Delen

In een recente zaak bij gerechtshof Den Haag werd een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen bij de verdachte. Justitie vervolgde deze persoon voor witwassen.

In een recente zaak bij gerechtshof Den Haag werd een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen bij de verdachte. Justitie vervolgde deze persoon voor witwassen. De verdachte is echter bij zowel de rechtbank als het hof vrijgesproken voor witwassen. De contanten behoorden namelijk tot de bedrijfsomzet van het lopende boekjaar waarvoor nog geen aangifte was gedaan. Zodoende was er (nog) geen sprake van een misdrijf.

Witwassen

De overheid is dol op het vervolgen voor witwassen, zo blijkt wel uit de enorme stroom aan jurisprudentie. Hiervoor is wel vereist dat er een voorwerp aanwezig is, zoals contante gelden, en dat dit voorwerp verkregen of afkomstig is van enig misdrijf. In deze zaak is een groot bedrag in contanten aangetroffen bij de verdachte in niet gebruikelijke omstandigheden (in de auto). Justitie heeft hem vervolgd voor witwassen.

Vereiste aangifte

De verdachte bij wie de contante gelden zijn aangetroffen heeft verklaard dat hij bij zijn aanhouding beschikte over verzwegen omzet van zijn bedrijf over het lopend boekjaar. Deze verklaring heeft tot vrijspraak geleid. Een belastingplichtige hoeft immers pas na afloop van het boekjaar aangifte te doen. En het boekjaar was bij zijn aanhouding nog niet afgelopen. Het was daarom nog ongewis of er sprake is of zou zijn van een (fiscaal) delict, namelijk het opzettelijk doen van een onjuiste of onvolledige aangifte. Het hof stelt volgens ons dan ook terecht vast, dat de verdachte de fiscus niet heeft benadeeld.

Uitspraak in lijn met Hoge Raad

De uitspraak van het gerechtshof is volgens ons in lijn met de jurisprudentie van de Hoge Raad. Op 16 januari 2018 heeft de Hoge Raad in een andere procedure namelijk beslist dat goederen of voorwerpen in beginsel slechts kunnen worden aangemerkt als “door misdrijf verkregen” of “uit enig misdrijf afkomstig” in de zin van de witwasbepalingen, als deze zijn verkregen of afkomstig zijn uit een misdrijf gepleegd voorafgaand aan het witwassen.

Zeer waardevolle escape

Deze zaken leren dat een verklaring dat contante gelden behoren tot de omzet van het lopende jaar, bijzonder waardevol kan zijn. Het fiscale delict van het opzettelijk doen van een onjuiste of onvolledige aangifte valt dan namelijk af. Justitie zal dan op zoek moeten naar een ander delict, als dat er überhaupt is.

Contact

Heeft u met een vergelijkbare zaak te maken, dan bent u bij ons aan het juiste adres voor advies of bijstand. Wij hebben zeer ruime ervaring in zaken als deze. Wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met een van onze advocaten.