Nieuws

Inleiding tot de Bibob-vergunning

Afbeelding voor Inleiding tot de Bibob-vergunning
Delen

Let goed op bij vergunningaanvragen, naar aanleiding waarvan door de overheid (meestal een gemeente) eigen Bibob-onderzoek wordt gedaan. De gemeente is bevoegd om met het oog op dat onderzoek aan de aanvrager van een Bibob-vergunning te vragen gegevens te verstrekken. Dat kunnen ook gegevens zijn die gericht zijn op de vermogensverschaffer(s).

Gevolgen van onvoldoende informatie voor de Bibob-vergunning

Het komt voor dat deze niet bereid of in staat zijn de gevraagde gegevens aan de gemeente ter beschikking te stellen. Het komt ook voor dat vervolgens de vergunningaanvraag niet wordt voortgezet en de aanvrager genoodzaakt is te zoeken naar andere financiers. Trek in een dergelijke situatie de aanvraag niet in.

Onvoldoende transparantie voor aanvragers

De oorspronkelijke vergunningaanvrager weet niets van deze melding en kan dus ook niet (laten) beoordelen of de melding terecht is gedaan, namelijk: of de gemeente “redelijkerwijs heeft vermoed” dat de aanvrager zich heeft teruggetrokken als gevolg van het Bibob-onderzoek. Erger: dat wordt in het geheel niet getoetst.

Toegang tot het LBB-register

Er wordt gewerkt aan een verzoek tot inzage door een belanghebbende in het LBB-register. Een belangrijke hobbel is de in de Wet Bibob geldende geheimhoudingsplicht. Maar: degene die inzage vraagt, vraagt alleen om informatie over zichzelf!

Met dank aan Anouk van Asbeck voor de tekening.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk