Nieuws

Cliënt krijgt gelijk in principiële en omvangrijke VPB-zaak

Afbeelding voor Cliënt krijgt gelijk in principiële en omvangrijke VPB-zaak
Delen

Deze week hebben mijn kantoorgenoten Jits Berns en Dick Barmentlo een mooi resultaat behaald bij de rechtbank in een zaak van een grote corporate cliënt (uitspraak). De inspecteur had de aftrek van kosten geweigerd die te maken hadden met het arbeidsvoorwaardenpakket van het personeel. De kosten zouden volgens de inspecteur een verband hebben met de uitreiking van aandelen. De rechtbank steekt daar terecht een stokje voor, voor het grootste deel althans.

Wat speelde er in de VPB-zaak?

Cliënt kwam in 2015 met haar werknemers in een CAO overeen dat zij zich zal inspannen om een aandelenprogramma tot stand te laten komen. Cliënt heeft daartoe een bedrag overgemaakt aan een stichting van de werknemers. Deze stichting heeft vervolgens zowel op de beurs aandelen in de moedermaatschappij gekocht als daarnaast aandelen van de moedermaatschappij zelf gekocht. In geschil was of de betaling aan de stichting als kosten in aanmerking mocht worden genomen. De rechtbank is van oordeel dat dit mag voor zover de betaling betrekking heeft op de koop van aandelen op de beurs. Voor zover de betaling betrekking heeft op de aankoop van aandelen van de moedermaatschappij, is aftrek niet toegestaan volgens de rechtbank vanwege het bepaalde in art. 10(1)(j) Wet VPB.

Geen hoger beroep

Het grootste deel van de betaling aan de stichting had betrekking op beursaandelen. Cliënt is daarom zeer tevreden met de uitspraak en heeft afgezien van hoger beroep. De inspecteur ook en daarmee is het oordeel van de rechtbank definitief geworden. Het siert de inspecteur overigens dat deze heeft willen afzien van hoger beroep. Dat mag in deze tijden waarin er veel kritiek is op de Belastingdienst ook benoemd worden.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk