Nieuws

Derdenonderzoek: geen geheimhouding voor adviseur jegens klant

Afbeelding voor Derdenonderzoek: geen geheimhouding voor adviseur jegens klant
Delen

De Belastingdienst doet regelmatig derdenonderzoeken, ook bij dienstverleners zoals belastingadviseurs. Daarbij claimt de Belastingdienst dat de dienstverlener gehouden is aan geheimhouding en strafbaar handelt bij het informeren van de klant. Die claim snijdt geen hout.

Geheimhouding raakt de relatie met de klant

Menig dienstverlener heeft ervaring met derdenonderzoeken van de Belastingdienst waarbij gegevens van de klant worden opgevraagd. En met de claim van de fiscus dat de dienstverlener daarbij gebonden is aan geheimhouding en de klant niet mag informeren. Dat raakt de vertrouwensrelatie met de klant. Het voelt immers niet goed om informatie over een (goede) klant of relatie aan de fiscus te moeten verstrekken en dat vervolgens voor die klant te moeten verzwijgen.

De adviseur is geen inspecteur

De adviseur is volgens ons echter helemaal niet gebonden aan geheimhouding. De claim van de fiscus kent geen wettelijke basis, omdat het ambtsgeheim waar de fiscus zich op beroept, zich richt tot personen die werkzaam zijn ten behoeve van de heffing en inning van belastingen. Daar vallen bijvoorbeeld ook rechters onder, zo wordt algemeen aangenomen. Maar in onze ogen niet de adviseur die vragen krijgt van de fiscus. Die adviseur voldoet enkel aan een verzoek en is daarbij niet werkzaam als inspecteur of wie dan ook.

Het informeren van de klant is niet strafbaar

Belangrijker is echter dat de adviseur die de klant vervolgens informeert, niet strafbaar handelt. Dat volgt uit recente jurisprudentie van de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft beslist dat het ambtsgeheim pas wordt geschonden als de ´geheime informatie´ wordt gedeeld met een onbevoegde. En dat is de klant niet, want hij of zij is de belastingplichtige en heeft recht op inzage in het eigen belastingdossier en de eigen gegevens. De gedragsregels dwingen zelfs tot het informeren van de klant.

Negeer de geheimhoudingsdwang

Krijgt u te maken met een derdenonderzoek, laat u zich dan niet van de wijs brengen door de Belastingdienst. Twijfelt u toch over de geheimhouding, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.