Nieuws

FIOD en OM openen de jacht op dividendstripping

Afbeelding voor FIOD en OM openen de jacht op dividendstripping
Delen

De Belastingdienst zou 26 miljard euro zijn misgelopen door verschillende vormen van ´dividendstripping´. Het OM en de FIOD nemen deze kwestie daarom uiterst serieus. Al langere tijd was bekend dat er strafrechtelijke onderzoeken liepen naar dividendstripping en met de arrestatie van de eerste Nederlandse verdachte neemt het onderzoek in Nederland serieuze vormen aan. De voormalig Fortis-bankier is begin juni aangehouden op verdenking van miljoenenfraude met dividendbelasting en de verwachting bestaat dat er meer arrestaties zullen volgen. Dit is af te leiden uit de diverse persberichten die hierover zijn verschenen. Het ligt ook in lijn met de harde en vooralsnog succesvolle aanpak van dividendstripping in Duitsland.

Wat is dividendstrippen?

De Belastingdienst houdt dividendbelasting in op dividenduitkeringen van Nederlandse vennootschappen. Uit de wet en belastingverdragen volgt wie recht heeft op teruggave van dividendbelasting en wie niet. Het regime heeft geleid tot meerdere constructies waarbij in de kern de eigenaar van de aandelen, die geen recht heeft op teruggaaf van dividendbelasting, zijn aandelen rond en op de dag van de dividenduitkering kort verplaatst naar bijvoorbeeld een buitenlandse partij die de ingehouden dividendbelasting kan claimen. Nadat de dividenduitkering heeft plaatsgevonden vraagt die partij de dividendbelasting terug, terwijl die partij mogelijk geen recht heeft op teruggaaf omdat deze strikt formeel niet als eigenaar van de aandelen kwalificeert. Zodra de dividendbelasting is uitgekeerd worden de aandelen weer overgedragen aan de oorspronkelijke eigenaar. De ‘opbrengst’ wordt vervolgens verdeeld onder de uitlener van de aandelen, de andere partij en alle dienstverleners die betrokken zijn geweest bij het optuigen van de constructie. Er zijn ook structuren bekend waarbij dezelfde dividendbelasting soms meerdere keren – door verschillende partijen – wordt geclaimd. De Staat beschouwt zich als de grote verliezer van al deze verschillende praktijken.

Is uw positie strafbaar?

Het Openbaar Ministerie ziet dividendstripping als een ernstige vorm van georganiseerde witteboordencriminaliteit en vermoedt dat zeker tientallen mensen en instanties hieraan hebben meegewerkt. Het OM en de FIOD hebben iedereen die hierbij betrokken is geweest, opgeroepen zich zelf te melden in ruil voor mogelijk strafvermindering (bron).

Bent u als bedrijf, directeur, medewerker, aandeelhouder, financiële instelling, adviseur, accountant of een andere facilitator betrokken geraakt bij dividendstripping, neem dan gerust contact met ons op om uw rechtspositie te bepalen en het vervolg te bespreken. De advocaten van FT zijn bij uitstek de juridische specialist op dit terrein en beschikken bovendien over ruime ervaring uit het bedrijfsleven en de wereld van facilitators en met het handelen met de Belastingdienst, FIOD/OM en toezichthouders.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk