Nieuws

Geen strafrechtelijke vervolging Belastingdienst voor toeslagenaffaire

Afbeelding voor Geen strafrechtelijke vervolging Belastingdienst voor toeslagenaffaire
Delen

Gerechtshof Den Haag heeft in een beklagprocedure beslist dat de Belastingdienst niet strafrechtelijk vervolgd zal worden in de toeslagenaffaire. Dit op de dag dat duidelijk werd dat de Belastingdienst al in 2017 op de hoogte was van het feit dat er grote fouten zijn gemaakt bij het stopzetten van toeslagen.

Aangifte tegen Belastingdienst

Naar aanleiding van de toeslagenaffaire is vanuit verschillende hoeken aangifte gedaan tegen de Belastingdienst. Het Openbaar Ministerie komt tot de conclusie dat geen sprake is van door de Belastingdienst gepleegde strafbare feiten. Bovendien is het Openbaar Ministerie van mening dat de Belastingdienst strafrechtelijke immuniteit geniet. Als gevolg daarvan komt de rechter niet toe aan een beoordeling of het gedrag van de Belastingdienst strafbaar is. Een aantal mensen heeft zich daarover beklaagd bij het gerechtshof. Het beklag was gericht op de volgende strafbare feiten: beroepsmatige discriminatie, knevelarij, dwang door misbruik van gezag en lasterlijke aanklacht.

Oordeel gerechtshof

Het hof stelt voorop dat het leed bij de getroffen ouders groot is geweest en dat de hele toeslagenaffaire een grote impact heeft gehad op het leven van zowel de ouders als de kinderen. Het ontbreken van de menselijk maat heeft ertoe geleid dat hen een ongekend onrecht is aangedaan. Zowel het kabinet, de Tweede Kamer, de Nationale ombudsman alsook de Autoriteit Persoonsgegevens hebben vastgesteld dat de Belastingdienst onbehoorlijk en onrechtmatig heeft gehandeld. Maar voor een strafrechtelijke veroordeling is meer nodig. Het hof is van oordeel dat kan worden gesproken van een redelijke verdenking dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan beroepsmatige discriminatie. Maar net als het Openbaar Ministerie is het hof van oordeel dat de Belastingdienst niet strafrechtelijk veroordeeld kan worden vanwege de strafrechtelijke immuniteit. De duizenden slachtoffers hebben het nakijken. Wel lopen er momenteel nog diverse aangiften tegen individuele medewerkers van de Belastingdienst wegens racisme. Het is vooralsnog afwachten of het Openbaar Ministerie hier wel tot een strafrechtelijke verdenking komt.

Vragen

Heeft u vragen? Schroom dan niet contact met ons op te nemen door een e-mail te sturen naar info@ft-advocaten.nl, te bellen naar +31 (0) 85 006 2222 of ons contactformulier in te vullen.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk