Nieuws

Let op Bibob: de Belastingdienst deelt actief informatie uit boekenonderzoeken

Afbeelding voor Let op Bibob: de Belastingdienst deelt actief informatie uit boekenonderzoeken
Delen

De fiscus heeft een prominente rol bij de toepassing van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Zijn aanslagen mét boetes opgelegd dan kan dat een reden zijn voor het Landelijk Bureau Bibob om tot een negatief advies te komen. Met als gevolg dat vergunningen en gedoogverklaringen niet worden verleend of kunnen worden ingetrokken.

Informatie-uitwisseling is geoorloofd

In een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 29 maart 2023 kwam specifiek aan de orde of het delen van informatie door de fiscus met andere overheidsdiensten via het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum geoorloofd was. De Raad van State heeft die vraag bevestigend beantwoord, ook na toetsing aan Europese wetgeving.

Wat betekent dit voor de praktijk?

In bovengenoemde zaak is door de fiscus het rapport van een boekenonderzoek gedeeld met de burgemeester. Vervolgens heeft de burgemeester handhavend opgetreden. Het illustreert hoe groot de bijkomende belangen zijn van een boekenonderzoek van de Belastingdienst als de omzet van de onderneming grondslag vindt in verleende vergunningen. Het is daarom van groot belang dat bij het boekenonderzoek een rapport tot stand komt waarin de feiten op juiste wijze worden weergegeven. Als feiten en omstandigheden worden weergegeven waarmee de onderneming in een kwaad daglicht komt te staan, kan dit tot gevolg hebben dat het Landelijk Bureau Bibob tot een negatief advies komt. Als vervolgens een vergunning wordt ingetrokken kan dit rechtstreeks de omzet en de continuïteit van de onderneming raken.

Krijgt uw onderneming of uw cliënt hiermee te maken en heeft u vragen of wenst u bijstand, neem dan gerust contact met ons op.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk