Nieuws

Nieuwe grootschalige belastingaffaire dreigt: de Paradise Papers

Afbeelding voor Nieuwe grootschalige belastingaffaire dreigt: de Paradise Papers
Delen

Na de Panama Papers dient zich een nieuw en omvangrijk internationaal belastingschandaal aan. De Paradise Papers omvatten in totaal 13,4 miljoen documenten die zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung.

Die documenten zijn via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met 382 journalisten in 67 landen. 6,8 miljoen documenten zijn afkomstig uit de interne administratie van het in onder meer Bermuda gevestigde juridische advieskantoor Appleby.

Het gaat om e-mails, klantenbestanden en overeenkomsten. Anders dan de betrokkenen in de Panama Papers, heeft Appleby in de offshore-wereld een betrouwbare naam. Het bedrijf heeft vele multinationals als klant. Veel verhalen in de Paradise Papers gaan daarom niet over belastingontduiking zoals bij de Panama Papers maar over belastingontwijking. Het eerste betekent in wezen fraude terwijl belastingontwijking zich juist binnen de grenzen van de wet bevindt en dus niet illegaal is. Toch is ook belastingontwijking een onderwerp van stevige discussie in de media, parlementen en internationale samenwerkingsverbanden als de OESO.

Dit betekent dat alle betrokkenen bij de Paradise Papers zich heel goed bewust moeten zijn van de impact op de eigen reputatie, terecht of niet. Het is nuttig daarbij een juiste strategie te ontwikkelen die alle aspecten behandelt. FT-advocaten kan u als geen ander daarin bijstaan. Neemt u gerust contact op.

Bron: FD | PDF-versie