Nieuws

OM schendt verschoningsrecht door e-mails van advocaten te lezen

Afbeelding voor OM schendt verschoningsrecht door e-mails van advocaten te lezen
Delen

Het Openbaar Ministerie heeft in een strafzaak tegen een Brabantse vermogensbeheerder meermaals het verschoningsrecht geschonden dat vertrouwelijke communicatie tussen advocaten en cliënten waarborgt. Een zorgelijke ontwikkeling waar snel een einde aan moet komen.

Verschoningsrecht geschonden

Stibbe staat een van fraude verdachte vermogensbeheerder bij sinds de FIOD er in 2015 een inval deed. Na de inval hebben de opsporingsdiensten een bevel tot verstrekking van e-mails gegeven aan hostingbedrijf Winvision, de externe e-mailprovider van de vermogensbeheerder. Winvision heeft aan dit bevel voldaan door data te kopiëren naar een externe USB harde schijf van de FIOD. Het gaat hier om circa 2 miljoen bestanden. Tussen deze bestanden bevonden zich duizenden e-mails verstuurd tussen de advocaten van Stibbe en de vermogensbeheerder.

Bij de inbeslagname van mogelijk geprivilegieerde stukken – stukken die onder het verschoningsrecht vallen, zoals bijvoorbeeld e-mailcorrespondentie tussen advocaat en cliënt – moet direct contact gezocht worden met de officier van justitie. In deze zaak werd de officier van justitie pas na een half jaar op de hoogte gebracht, terwijl de FIOD in de tussentijd zelf selecteerden in de databestanden aan de hand van zoektermen. De officier van justitie besliste vervolgens dat de geprivilegieerde stukken vernietigd moesten worden, maar dit deed het onderzoeksteam niet. Dat leidt tot een schending van het verschoningsrecht (uitspraak).

Hoe nu verder?

Een goed werkend verschoningsrecht is essentieel voor de vertrouwelijke relatie tussen advocaat en cliënt en daarmee voor de waarborging van de rechtsbescherming van iedere burger in zijn of haar positie ten overstaan van de overheid. Schending van het verschoningsrecht door de Staat is een ondermijning van de rechtsstaat. Toch lijkt de deze zaak niet een op zichzelf staand incident, maar een hardnekkig probleem. Wij zijn hier in het verleden helaas ook mee in aanraking gekomen. We hopen dan ook dat deze uitspraak de aanzet geeft voor een structurele aanpak en zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

Heeft u vragen? Schroom dan niet contact met ons op te nemen door een e-mail te sturen naar info@ft-advocaten.nl, te bellen naar +31 (0) 85 006 2222 of ons contactformulier in te vullen.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk