Nieuws

Pandora Papers zet belastingontwijking in de schijnwerpers

Afbeelding voor Pandora Papers zet belastingontwijking in de schijnwerpers
Delen

Na de FinCEN Files, de Paradise Papers, de Panama Papers en LuxLeaks, kwamen dit weekend de Pandora Papers groot in het nieuws. Niet in de laatste plaats, omdat demissionair minister Hoekstra in deze papers genoemd is.

Groot fiscaal nieuws?

Uit de diverse nieuwsberichten is op te maken dat onder andere diverse staatshoofden en/of regeringsleiders gebruik maken of hebben gemaakt van grensoverschrijdende, belastingbesparende constructies. In diezelfde nieuwsberichten is ook geschreven dat niet per se sprake is van (juridische) overtredingen. Hoe groot dit nieuws voor de Nederlandse fiscaliteit is, zal daarom nog moeten blijken.

Belastingontwijking versus belastingontduiking

Uiteraard zal de fiscus in Nederland – in het kader van de belastingheffing – met veel belangstelling kennis willen nemen van de Pandora Papers. Het is onze inschatting dat belastingontduiking – net als bij de eerdere projecten – hard zal worden aangepakt. Dat kan beginnen met een vragenbrief van de Belastingdienst. Maar mogelijk krijgt ook de FIOD een actieve rol binnen het project Pandora Papers. Voor belastingontwijking ligt dit anders, omdat bij ontwijking binnen de grens van de wet wordt gehandeld. Toch zijn in het geval van belastingontwijking vragen van de inspecteur op voorhand niet uit te sluiten.

Betrokken in een onderzoek?

Mocht u in een onderzoek van de Belastingdienst of de FIOD betrokken worden of vreest u dat dit misschien kan gaan gebeuren? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. FT-advocaten is de specialist op dit gebied en beschikt over ruime en jarenlange ervaring.

Direct hulp nodig bij een boekenonderzoek?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk