Nieuws

Rechter haalt streep door vervolging witwassen bij inkeer

Afbeelding voor Rechter haalt streep door vervolging witwassen bij inkeer
Delen

Vandaag heeft ons kantoor een belangrijke overwinning gehaald bij het Gerechtshof in Den Bosch: het Hof tikte het OM op de vingers door een niet-ontvankelijkverklaring uit te spreken voor de vervolging voor witwassen tegen een inkeerder. Een uitspraak met mogelijk belangrijke gevolgen.

Wat speelde er tijdens de vervolging voor witwassen?

Cliënt meldde zich vrijwillig bij de Belastingdienst om onjuiste aangiften te corrigeren voor zijn onbekende vermogen in Zwitserland. De Belastingdienst heeft daarop de te weinig betaalde belasting nagevorderd. Cliënt dacht daarmee de kwestie te hebben afgerond. Niets bleek echter minder waar toen het OM – achter de rug van cliënt om – vervolgens ook een strafrechtelijke vervolging inzette wegens witwassen. Deze vervolging werd kennelijk mede gevoed door een drugsdelict uit het (verre) verleden van cliënt.

Fiscale delicten en witwassen

Het gerechtshof slaat terecht geen acht op dit feit uit het (verre) verleden, want dat stond helemaal los van het geld in Zwitserland. Het geld in Zwitserland was afkomstig uit zwarte omzetten uit de onderneming van cliënt, zo vindt ook het gerechtshof. Zwarte omzet is een fiscaal delict en in de belastingwet staat dat juist geen vervolging van dit delict mag plaatsvinden bij een inkeer. Dat brengt met zich mee dat vervolging voor witwassen ook niet aan de orde kan zijn, zo oordeelt het gerechtshof terecht. Anders zou een inkeer illusoir worden.

Systeemfout bij vervolging voor witwassen tegen inkeerder

Voor deze zienswijze pleiten wij al jaren, want in feite is hier sprake van een ernstige systeemfout. Zonder deze correctie van de rechter is iedere inkeerder vogelvrij, omdat hij met de eigen inkeer in wezen ook zijn eigen veroordeling schrijft en zonder pardon vervolgd en bestraft wordt. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van een inkeerregeling. Niet meer dan terecht wordt deze vervolgingspraktijk nu een halt toe geroepen. De systeemfout wordt overigens nog schrijnender vanwege de (grotendeelse) afschaffing van de inkeerregeling. Nog maar te zwijgen van de situatie dat de fiscus zelf de zwartspaarder op het spoor is gekomen en hem dwingt informatie te verstrekken. Belastende informatie die vervolgens tegen de zwartspaarder zelf wordt gebruikt in een latere strafrechtelijke procedure. Ook voor die situatie biedt ons inziens deze uitspraak aanknopingspunten. Dat wordt het volgende hoofdstuk en onze volgende uitdaging.

Ook hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk