Nieuws

Rechter legt flinke dwangsom op aan de Belastingdienst

Afbeelding voor Rechter legt flinke dwangsom op aan de Belastingdienst
Delen

In een omvangrijke zaak van kantoor, heeft de rechtbank Gelderland de Belastingdienst gisteren een stevige tik op de vingers gegeven. Het weigeren van volledige inzage in het bezwaardossier omdat dit de Belastingdienst intern te veel tijd en moeite kost, is de fiscale rechter duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Met een integrale proceskostenvergoeding en een dwangsom van maximaal € 50.000 komt de fiscus nog goed weg.

Waarom krijgt de Belastingdienst een dwangsom?

De inspecteur heeft voor vele miljoenen aan correcties doorgevoerd met zeer omvangrijke boetes. Als cliënt in de bezwaarprocedure tegen die aanslagen vervolgens volledige inzage wil in het dossier om die beschuldigingen te kunnen weerleggen, geeft de inspecteur niet thuis. Reden: het kost erg veel tijd en bovendien zou die integrale inzage niet uit de wet volgen. Vervolgens zet de inspecteur wel druk om de bezwaren nader te motiveren.

Recht op inzage is zonneklaar

Wij hebben via een voorlopige voorziening een tussentijds oordeel van de rechter gevraagd. Met succes, want de rechtbank maakt korte metten met het standpunt van de Belastingdienst. Er was gevraagd om een hoorzitting en dan bepaalt de wet dat er een volledige inzage moet worden gegeven. Voor het standpunt van de inspecteur is geen enkel aanknopingspunt te vinden in de wet. De omvangrijke boetes maken de verplichting tot inzage nog sterker, omdat volgens de rechter hiermee uitvoering moet worden gegeven aan de waarborgen van het recht op een eerlijk proces zoals neergelegd in artikel 6 EVRM. 

Pijnlijk in strijd met eigen beleid

Opmerkelijk is dat het standpunt van de inspecteur regelrecht in strijd is met het eigen beleid van de Belastingdienst. Uit een WOB-verzoek van kantoor van eerder dit jaar blijkt namelijk dat de bezwaarbehandelend ambtenaar verplicht is alle stukken uit het dossier te verstrekken als de belastingplichtige daar om vraagt. Zonder enige beperking. Dat de inspecteur moest erkennen dit (gepubliceerde) beleid helemaal niet te kennen, maakt het geheel extra pijnlijk. De opstelling van de fiscus komt de inspecteur dan ook duur te staan: een integrale proceskostenvergoeding van € 15.000 en een dwangsom van maximaal € 50.000 als men blijft weigeren een integrale inzage te verlenen. 

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk