Nieuws

Strijd tegen internationale belastingfraude opnieuw geïntensiveerd

Afbeelding voor Strijd tegen internationale belastingfraude opnieuw geïntensiveerd
Delen

Recent vernamen wij dat de Kaaimaneilanden informatie hebben gedeeld met de lokale fiscus, die deze op korte termijn doorgeeft aan Nederland. Daarnaast gaat de FIOD intensief samenwerken met een viertal andere landen waaronder de VS.

Kaaimaneilanden delen informatie met Nederlandse Belastingdienst

Onder de nieuwe Common Reporting Standard-vereisten deelden financiële instellingen op de Kaaimaneilanden op 31 mei 2018 informatie met de lokale Belastingdienst die deze informatie op zijn beurt op korte termijn doorgeeft aan de Nederlandse Belastingdienst.

Welke informatie?

De informatie heeft betrekking op het kalenderjaar 2017 en omvat in ieder geval de naam van de op de Kaaimaneilanden gevestigde entiteit zoals een Limited of een Trust dan wel de entiteit die een bankrekening aanhoudt op de Kaaimaneilanden. Verder wordt doorgegeven of deze nog actief is, met wie deze entiteit in Nederland verbonden is, op welke manier en de waarde op 31 december 2017. De informatie die uitgewisseld wordt is vergelijkbaar met de informatie die de Kaaimaneilanden al sinds september 2014 delen met de Verenigde Staten (onder FATCA). Het is mogelijk dat de Verenigde Staten deze informatie gaan delen met de Nederlandse Belastingdienst (zie hierna).

Opsporen van verzwegen vermogen

De Nederlandse Belastingdienst kan deze informatie vervolgens gebruiken om belastingplichtigen op het spoor te komen die zelf bankrekeningen aanhouden. Dit kan gaan om bankrekeningen op eigen naam of via Trusts, Limiteds of andere entiteiten die in 2017 op de Kaaimaneilanden gevestigd waren en bankrekeningen aanhielden of nog steeds aanhouden.

Als er vermogen verzwegen is

Komt u in aanraking met een situatie waarbij vermogen of belangen zijn verzwegen, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen. Wij hebben al honderden cliënten bijgestaan in situaties als deze en overzien het gehele speelveld. Ook de strafrechtelijke kant.

Intensivering samenwerking FIOD met VS, Canada, Australië en VK

De FIOD maakte op 2 juli 2018 bekend dat zij een intensieve samenwerking is aangegaan met haar zusterorganisaties in de VS (IRS-CI), Canada (CRA), Australië (ACIC en ATO) en het VK (HMRC). In de zogenaamde “J5” treden zij gezamenlijk op tegen internationale belastingfraude, cybercriminaliteit en witwassen. Het gaat hierbij om zowel het delen van informatie en opsporingstechnieken als het uitvoeren van gezamenlijke opsporingsonderzoeken.

Gerelateerd nieuws

Nieuwsarchief