Uitwisseling financiële gegevens tussen landen komt op stoom

In 2023 wisselden 114 landen automatisch financiële gegevens uit van personen en organisaties. En er komen steeds meer landen bij. In 2024 vier landen, te weten Georgië, Oekraïne, Moldavië en Kenia.
Common Reporting Standard (CRS)
De uitwisseling van financiële gegevens vindt plaats op grond van de Common Reporting Standard (CRS). De CRS is ontwikkeld door de OESO en is door de Europese Commissie overgenomen in een EU-richtlijn. Als gevolg hiervan zijn alle EU-lidstaten verplicht uitvoering te geven aan de CRS.
Nederland doet sinds 2016 mee
Op 1 januari 2016 is de CRS in Nederland ingegaan. Vanaf dat moment zijn binnen Nederland alle financiële instellingen verplicht informatie te verstrekken aan de Nederlandse Belastingdienst. De Nederlandse Belastingdienst wisselt deze informatie vervolgens uit met de Belastingdiensten in andere landen en omgekeerd.
Welke gegevens worden uitgewisseld?
Financiële instellingen, zoals banken, moeten de volgende informatie delen met de Belastingdienst:
- naam;
- adres;
- geboortedatum en –plaat;
- fiscaal woonland;
- fiscaal identificatienummer;
- rekeningnummer; en
- saldo.
De fiscus volgt een paar jaar later
Tussen het moment dat een land toetreedt tot de CRS en het moment van de eerste gegevensuitwisseling zit vaak een paar jaar. In de praktijk kunnen wij dit goed volgen. De fiscus komt nu met vragen over bankrekeningen uit landen die een aantal jaar geleden zijn toegetreden. De vragen volgen meestal als de fiscus zelf (nog) niet bekend is met een buitenlandse rekening. De vraag naar de herkomst van het vermogen op de rekening is daarbij onvermijdelijk.
Welke landen doen mee?
Buiten de lidstaten van de Europese Unie doen ook veel andere landen mee, zoals Argentinië, de Britse Maagden Eilanden en China. Ook Turkije, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten wisselen financiële gegevens uit. Sinds 2023 horen ook Jordanië, Montenegro, Thailand en Uganda bij de CRS-landen. De komende jaren zullen onder andere Tunesië en Marokko ook financiële gegevens gaan uitwisselen.
Vragen of bijstand nodig?
Heeft u een bankrekening in het buitenland waar de fiscus niet mee bekend is? Of heeft u een vragenbrief ontvangen van de Belastingdienst over een buitenlandse bankrekening? Wij informeren u graag over de mogelijkheden. In de meeste gevallen loont het nog steeds om proactief zelf informatie te verstrekken. U hoeft de brief van de Belastingdienst niet af te wachten.
Direct hulp nodig?
Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.