Nieuws

Verzwaard bewijs voor vergrijpboetes gezocht

Afbeelding voor Verzwaard bewijs voor vergrijpboetes gezocht
Delen

Met deze titel is deze week mijn opinie in NTFR verschenen. In deze opinie ga ik nader in op het arrest van de Hoge Raad waarin deze een verzwaarde bewijslast op de inspecteur heeft gelegd bij het opleggen van vergrijpboetes. In mijn opinie plaats ik kritische kanttekeningen bij de eerste reacties van de Belastingdienst die zich laten aantekenen.

De verzwaarde bewijslast geldt voor alle bestanddelen van het beboetbare feit. Dat betekent nogal wat voor de rechtspleging. In mijn ogen heeft de Hoge Raad een behoorlijke steen in de vijver gegooid. In de praktijk zijn nu al duidelijke kenteringen zichtbaar die ik in verband breng met het arrest. Zo lijkt het aantal vragen van de Belastingdienst bij onderzoeken flink toe te nemen en vooral gericht te zijn op de vaststelling van eventuele schuld. Die vragen hoeven echter niet beantwoord te worden.

Daarnaast start de Belastingdienst steeds vaker (zuivere) schuldonderzoeken op de voet van titel 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht. Een titel die de inspecteur niet mag gebruiken voor de heffing van belasting, zo bepaalt de Algemene wet inzake rijksbelastingen expliciet. Het is maar zeer de vraag of de fiscus die titel dan wel mag gebruiken voor zuivere schuldonderzoeken. Wij denken van niet.

Wij verwachten dat de drang van de fiscus om aan de eis van de verzwaarde bewijslast toe te komen, eerder zal toenemen dan afnemen. Daarom verwachten wij ook de nodige procedures hierover. Wordt u zelf of wordt uw klant geconfronteerd met zo’n onderzoek, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk