Wet Bibob, pas op met aanvraag- formulieren!
Degene die een vergunning aanvraagt moet op grond van de Wet Bibob inlichtingen geven. Sinds 1 augustus 2024 gebeurt dat met een standaardformulier, dat overheidsorganen verplicht zijn te gebruiken.
Meer complexe structuren van eigenaren
Stel: een onderneming vraagt een vergunning aan, bijvoorbeeld voor de verbouwing van een kantoorpand. De onderneming wordt gevraagd mee te delen wie haar bestuurders en aandeelhouders zijn. Dat kunnen heel goed andere ondernemingen zijn, in ons geval is dat ook zo. Vervolgens wordt de onderneming gevraagd mee te delen wie de natuurlijke personen zijn achter die ondernemingen. De aandeelhouder van onze onderneming heeft drie aandeelhouders, steeds rechtspersonen. In twee van de drie gevallen is het eenvoudig om de uiteindelijke natuurlijke persoon te vinden. In het derde geval bevindt zich boven de aandeelhouder een conglomeraat van ondernemingen. Uiteindelijk vinden we (na intensief zoeken) ongeveer 30 natuurlijke personen. Tot zover gaat het nog.
Uiterste inspanning om juiste gegevens aan te reiken
Maar ja, het Bibob-formulier vraagt naar meer. Bij welke ondernemingen zijn de gevonden natuurlijke personen nog meer betrokken? Is dat tot Nederlandse ondernemingen beperkt? Nee. Dat betekent dat we James uit Wisconsin, Julia uit Sidney, Melissa uit Liverpool en Karel van Terschelling moeten vragen: bij welke rechtspersonen bent u nog meer betrokken? Antwoord graag binnen 10 werkdagen. Uit openbare informatie valt dit niet af te leiden. Maar wat te doen, als James, Julia, Melissa en Karel weigeren die informatie prijs te geven? Van belang is dat de vergunningaanvrager zich tot het uiterste inspant om de gevraagde gegevens aan te reiken. Weigeren moet niet, want dat kan leiden tot weigeren van de vergunning.
Liever geen formulier dan een onjuist formulier
Ook als het minder gecompliceerd lijkt dan hiervoor aangegeven: vul niet zelf het formulier in. Daarin wordt al gedreigd: u moet dit formulier niet onjuist of onvolledig invullen, want dan kunnen we de vergunning weigeren en strafrechtelijke aangifte doen. Dat heeft zich helaas al meermalen voorgedaan. Wilt u hierin graag geadviseerd worden, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Met dank aan Anouk van Asbeck voor de tekening.
Direct hulp nodig?
Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.