Nieuws

Wet Bibob: betaling in termijnen en belastingrisico’s

Afbeelding voor Wet Bibob: betaling in termijnen en belastingrisico’s
Delen

Pas op! Bij overname van een onderneming komt het regelmatig voor dat de koopprijs in termijnen aan de verkoper wordt voldaan. Ik zag het de laatste tijd een aantal keren bij de verkoop van restaurants.

De verkoper als vermogensverschaffer

De verkoper die nog geld krijgt van de koper is (in de zin van de Wet Bibob) ten opzichte van de koper “vermogensverschaffer”. Dat betekent dat de koper (nog steeds in de zin van de Wet Bibob) in relatie komt te staan tot strafbare feiten die mogelijk door de verkoper zijn gepleegd.

Belastingproblemen en vergunningsrisico

In de gevallen die voorliggen heeft de verkoper zich (mogelijk) schuldig gemaakt aan het niet of niet tijdig betalen van belasting, met vergrijpboetes tot gevolg. Is er dan een ernstig gevaar dat een exploitatievergunning voor het restaurant zal worden misbruikt? Ja, zegt vaak de gemeente, want het is denkbaar dat het bedrag dat niet aan belasting is afgedragen het mogelijk maakt de koopprijs in termijnen te (laten) betalen. Het als gevolg van het strafbaar feit verdiende geld kan zodoende worden besteed in de onderneming die de vergunning nodig heeft en dat is een grond om de vergunning te weigeren (en de onderneming te laten sluiten).

Zekerheid voor de koper

Let dus op bij dit soort overeenkomsten! De koper doet er goed aan vast te laten leggen dat aan de zijde van de verkoper er geen beletselen bestaan voor vergunningverlening na overname van de onderneming.

Met dank aan Anouk van Asbeck voor de tekening.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk