Nieuws

What the fork: Cryptomunten uit forks belast in box 3!

Afbeelding voor What the fork: Cryptomunten uit forks belast in box 3!
Delen

Cryptocurrency is niet meer weg te denken uit de moderne vermogensportefeuille. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum of Cardano zullen voor de meesten bekende namen zijn. Recent is via een WOB-verzoek beleid bekend geworden van de Belastingdienst omtrent cryptovaluta. In het bijzonder over bitcoin-forks.

Cryptovaluta in het kort

Iedere cryptocurrency heeft zijn eigen blockchain. Zo’n blockchain bestaat uit verschillende regels, protocollen en de blockgrootte. Als in die regels en protocollen een aanpassing wordt gemaakt, bijvoorbeeld om het gebruik of de veiligheid te verbeteren, moeten de deelnemers (nodes en miners) deze verandering goedkeuren.

Cryptovaluta ontstaan uit forks

Indien niet alle gebruikers – de hierboven beschreven veranderingen – goedkeuren zou er in de blockchain een splitsing kunnen ontstaan. Zo´n afsplitsing noem je een ´hard fork´. Het bekendste voorbeeld van een hard fork is Bitcoin Cash. Vervolgens is het de vraag of de markt aan zo´n afsplitsing een waarde toekent. Dat was het in het geval van Bitcoin Cash wel zo.

Opnemen forks in box 3

Uit het gepubliceerde beleid van de fiscus blijkt dat men van mening is dat de forks dienen te worden opgenomen in box 3. Of dit vervolgens tot heffing zal leiden – gelet op het zgn. kerstarrest over box 3 – valt nog te bezien. Opname zou volgens de fiscus achterwege kunnen blijven indien de geforkte munten nimmer bruikbaar zijn. Maar daarvoor draagt de belastingplichtige – volgens de fiscus – de bewijslast.

DAC8 – internationale gegevens uitwisseling

De voorgestelde EU-richtlijn voor administratieve samenwerking en gegevensuitwisseling (DAC8) zal de internationale uitwisseling van fiscaal relevante informatie uitbreiden naar cryptovaluta en digitaal geld (e-money). Wordt deze richtlijn werkelijkheid, dan moet u ervan uitgaan dat de Nederlandse fiscus op de hoogte zal geraken van uw cryptovaluta dan wel digitale geld.

Inkeerregeling

Zolang de fiscus u nog niet op het spoor is, kunt u voor uw cryptovaluta en digitale geld nog een inkeerverzoek doen. Redenen om in te keren kunnen zijn: voorkoming van hoge fiscaalrechtelijke boetes en/of de inzet van het strafrecht voor belastingfraude en/of witwassen.

Fiscale cryptoproblemen?

Heeft u een discussie met de fiscus over de waardering en/of belasting van uw cryptovaluta? Of wenst u in te keren? U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@ft-advocaten.nl, te bellen naar +31 (0) 85 006 2222 of ons contactformulier in te vullen.

Direct hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk