Nieuws

Witwascontroles leiden tot strijd over behoud bankrekening

Afbeelding voor Witwascontroles leiden tot strijd over behoud bankrekening
Delen

Onlangs heeft het Financieele Dagblad aandacht besteed aan de problemen die burgers en bedrijven ondervinden als gevolg van de toegenomen witwascontroles door de banken. Die controles leiden ertoe dat bankrekeningen soms te makkelijk en eenzijdig worden opgezegd door de banken. Dat zien wij ook in onze eigen praktijk. Dat kan uiteraard grote consequenties hebben. Tot een dreigend faillissement aan toe.

Het opzeggen kan verschillende achtergronden hebben. Zo kan het volgens de bank zo zijn dat hun klant te weinig gegevens aanlevert of dat banken menen dat hun klanten te weinig onderzoek doen naar hun eigen klanten. Dat laatste is hoe dan ook geen grond voor het opzeggen van een rekening. De bank is en blijft de poortwachter, niet de klant van de bank. Verder zien we in de praktijk dat banken vaak de rekening willen opzeggen als een klant onderzoek is geworden van een FIOD-onderzoek. Dat is in onze ogen voorbarig en zelfs kwalijk, want ook in dit land geldt dat niemand schuldig is tot het tegendeel bewezen is.

Het loont dan ook om tegengas te geven, zo leert onze ervaring. In diverse zaken hebben wij na overleg met de banken en/of enige druk van onze kant weten te voorkomen dat een rekening, kredietfaciliteit of een volledige relatie wordt opgezegd. Een bank voelt er doorgaans immers weinig voor om aansprakelijk gesteld te worden voor eventuele schade, die feitelijk onvermijdelijk is. Net als de aansprakelijkheid zelf.

Op zoek naar een advocaat gespecialiseerd in zaken omtrent witwascontroles?

Mocht u hier meer informatie over willen hebben of behoefte hebben aan bijstand, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking.

Heeft u problemen met uw bank en hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk