Nieuws

Witwasmaatregelen als een molensteen om de nek van banken en hun klanten

Afbeelding voor Witwasmaatregelen als een molensteen om de nek van banken en hun klanten
Delen

De antiwitwas- en terrorismemaatregelen schieten hun doel voorbij, meldt Het Financieele Dagblad op 11 september 2020. Hierover interviewde het dagblad verschillende specialisten, onder wie onze collega Merijn van Leeuwen, advocaat-belastingkundige. In dit artikel vult hij zijn uitspraken aan.

Het begrip ‘witwassen’ opgerekt

Om bij het begin te beginnen: het begrip witwassen is de laatste jaren enorm opgerekt. Dit maakt dat bij veel strafbare feiten ook witwassen ten laste wordt gelegd. Hoe meer feiten als witwassen kunnen worden bestempeld, hoe groter het risico op witwassen wordt.

Witwasindicatoren

De regels ter voorkoming van witwassen zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Banken zijn inmiddels belast met een enorme opsporingstaak. Een witwascontrole kan iedereen overkomen. Banken voeren controles uit aan de hand van witwasindicatoren. Indicatoren zijn bijvoorbeeld transacties in bepaalde landen of in bepaalde sectoren en als een bepaalde hoeveelheid contant geld bij de bank wordt afgestort.

Gevolgen witwascontrole

De gevolgen van de hierboven beschreven ontwikkelingen zijn groot. Banken hebben inmiddels duizenden mensen aangenomen om aan de opsporingstaak te voldoen. De overkill van de maatregelen is echter ook merkbaar voor zowel particulieren als (diens) ondernemingen. Een witwascontrole kan eveneens enorme gevolgen hebben. In het nieuwsbericht van 18 augustus 2020 schreef Jits Berns, advocaat-belastingkundige, al dat banken bankrekeningen naar aanleiding van witwascontroles makkelijk en eenzijdig opzeggen. Een opgezegde bankrekening kan grote consequenties hebben, tot een dreigend faillissement aan toe.

Juiste informatieverstrekking is essentieel

Komt u zelf in aanvaring met uw bank? Schakel een specialist in. Onze advocaat-belastingkundigen helpen u bij het selecteren van de juiste informatie. Zij bepalen bij witwascontroles de juiste strategie en beperken zo uw risico’s en consequenties. Hiermee lossen zij uw zaak zo spoedig en efficiënt mogelijk op, zodat u verder kunt gaan met ondernemen.

Informatie nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk