Nieuws

Zwitserland levert opnieuw gegevens van UBS-klanten aan Belastingdienst

Afbeelding voor Zwitserland levert opnieuw gegevens van UBS-klanten aan Belastingdienst
Delen

Deze week is bekend geworden dat Zwitserland opnieuw namen en bankgegevens van (oud) UBS-klanten aan de Belastingdienst verstrekt. Het gaat om de gegevens van Nederlandse belastingplichtigen die tussen 1 maart 2010 en 31 december 2015 een rekening hadden bij UBS in Zwitserland. Het net voor oud UBS-klanten begint zich te sluiten. Mogelijk ook voor andere Zwitserse banken, al zijn er nog opties de schade op voorhand te beperken.

Zelf melden loont nog altijd

Wij houden er namelijk rekening mee dat de Nederlandse fiscale autoriteiten ook voor andere Zwitserse banken als Julius Baer en Credit Suisse een verzoek om informatie aan Zwitserland hebben gericht. Dat is echter niet publiekelijk bekend en dat maakt het voor klanten van deze of andere banken mogelijk om zich alsnog uit eigen beweging te melden bij de Belastingdienst. De inkeerregeling is weliswaar afgeschaft, maar zelf melden is een strafverminderende omstandigheid die leidt tot een matiging van de boetes. UBS-klanten moeten nu rekening houden met het volle pond aan boetes, al zijn er voor hen ook mogelijkheden deze gematigd te krijgen.

Herkomst leidt tot strafrechtelijke risico’s

Nu de fiscus bekend wordt met verzwegen bankrekeningen bij UBS, ontstaan ook de discussies omtrent de herkomst van het vermogen. De inspecteur eist op dat punt volledige openheid en meent dat hij daar onvoorwaardelijk recht op heeft. Dat ligt in de praktijk genuanceerder. En spontane medewerking is daarbij niet bepaald van risico’s ontbloot, met name niet voor fiscale boetes enerzijds en witwassen of andere strafdelicten anderzijds. Een goede bijstand in zaken waarin de herkomst gevoelig ligt is aan te bevelen zo niet noodzakelijk. Dit speelveld is immers veel omvattender dan de Belastingdienst in eerste instantie doet voorkomen.

Contact met FT-advocaten

Wilt u hierover meer informatie of heeft u behoefte aan bijstand, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Heeft u verzwegen vermogen en hulp nodig?

Onze advocaten schakelen snel en zijn direct bereikbaar.

logo beeldmerk